Turizm ve Seyahat Hizmetleri Hakkında Genel Bilgi
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Önlisans Programının amacı turizm endüstrisinde, özellikle seyahat sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli ara eleman açığını gidermek için açılan programın amaçları öğrencilere temel işletmecilik ve turizm bilgisinin yanı sıra turizm dağıtım sistemini oluşturan seyahat sektörünün yapısı ve işleyişi, seyahat acentacılığı ve tur operatörlüğü, tur planlama ve yönetimi, turizmde ulaştırma ve profesyonel biletleme konularında gerekli bilgi, beceri ve donanımda elemanlar yetiştirmektir. Turizm ve Seyahat Hizmetleri Önlisans Programı; turizm ve seyahat işletmelerinin çeşitli bölümlerinde sorumluluk üstlenebilecek, bunun yanında gerekli koşulları sağladığında kendi adına işyeri açıp çalıştırabilecek, uygun meslek elemanı adayı olabilecek nitelikli ara insan gücü yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu amaçlar doğrultusunda öğrencileri mesleğe hazırlamakta ve gerekli bilgileri edinmesini sağlamaktadır.
Öğrenci Kabul Koşulları
Öğrencilerimizin yerleştirme işlemi her yıl ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Lise mezunu adaylardan ÖSYM tarafından gerçekleştirilen merkezi Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’na katılarak gerekli başarıyı gösterenler, YÖK’ün belirlediği kontenjana göre iki yıllık ön lisans eğitimi almak üzere her yıl normal ve ikinci öğretim 1. sınıfları için yaklaşık 80’er kişilik kontenjan dahilinde programımıza kayıt yaptırabilmektedir.
Yüksekokulumuz Turizm ve Seyahat Hizmetleri Programı
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Programında öğrencilere; alanında orta düzeyde yönetim bilgisine sahip, Yönetim biliminin alt dallarında (İnsan Kaynakları Yönetimi, Muhasebe, Pazarlama, Ekonomi, İletişim) analitik düşünme yeteneği, turizm ve seyahat işletmeciliği alanında operasyonel düzeyde (Biletleme ve Otomasyonu, Karşılayıcı (Incoming) Acenta ve Otomasyonu) bilgi, beceri ve uygulama yeteneği, problem çözme becerileri, ekip çalışması konularında yetkinlik ve beceri kazandırmaya yönelik eğitim-öğretim programı uygulanmaktadır. Programımız öğretim elemanlarına ilişkin bilgilere Yüksekokulumuz Resmi Web Sitesi üzerinden ulaşılabilir.
Eğitim-Öğrenim Şekli ve Genel İçeriği
Tüm yüksekokul programlarında olduğu gibi Turizm ve Seyahat Hizmetleri Programı sınıfları için de örgün öğretim dersleri hafta içi 0830–1720 arasında gerçekleştirilmektedir.
Hem teori hem de uygulama derslerine Akdeniz Üniversitesi Ders İşlemleri, Sınav ve Başarı Değerlendirme Yönergesi gereği devam zorunluluğu bulunmaktadır. Kayıtlı öğrencilerimiz 2 yıl boyunca yaklaşık 40 adet ders alarak mezuniyete hazırlanmaktadır.
Programımız müfredatında yer alan dersler, içerikleri, öğrenim çıktıları vb. konular için Ders Bilgi Paketi Veri Tabanı’ndan detaylı bilgi alınabilir.
Derslerin içerikleri; sektör temsilcileri, mezun öğrenciler ve öğretim elemanlarımızdan oluşan Danışma Kurulu’nun önerileri doğrultusunda güncel ihtiyaçlar, gereksinimler ve beklentilere göre düzenli olarak yenilenmektedir.
Teorik dersler dışında uygulamalı derslerle de desteklenen eğitim sistemi, öğrencilerin mezuniyetleri sonrasında iş hayatına uyum süreçlerinin hızlandırılması sağlamaktadır.
Öğrenciler, Yüksekokula davet edilen çeşitli sektörlerde görevli profesyonel turizm uzmanlarının verdiği konferans ve seminerlerin yardımıyla teorik bilgilerin pratikteki yansımalarını görebilmekte ve bu kişilerin tecrübelerinden de faydalanarak daha donanımlı birer birey olarak yetiştirilmektedir.
Programın ERASMUS+ Programı kapsamında öğrencilerimiz 2.sınıfı bitirdikleri yaz aylarında program kapsamında staj hareketliliği imkanından da üniversitemiz tarafından belirlenen gerekli koşulları sağlamaları halinde yararlanabilmektedirler.
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Program Yeterlilikleri
Programdan mezun olarak ön lisans diplomasını alan öğrencilerimizin aşağıda belirtilen temel yeterlilikleri sağlayacak şekilde eğitilmeleri amaçlanmaktadır:
- Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi
- Sektörel sorunlar hakkında bilgi sahibi olabilme becerisi
- Mesleki yasal mevzuatı anlayabilme ve uygulama becerisi
- Etkin iletişim kurma becerisi
- Mesleki araç ve teknikleri kullanabilme becerisi
- Gereksinimleri karşılayacak biçimde bir süreci yönetme becerisi
- Disiplinlerarası da dahil takımlarda çalışma becerisi
- Mesleki etik ve sorumluluk bilinci
- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi
- Yabancı dilde iletişim kurma becerisi
- Mesleki özgüven becerisi
- Girişimcilik becerisi
- Sosyal, toplumsal sorumlulukları kavrama, uygulama becerisi
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilerin ders başarısının değerlendirilmesi Akdeniz Üniversitesi’nin Akdeniz Üniversitesi Ön Lisans–Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve Akdeniz Üniversitesi Ders İşlemleri, Sınav ve Başarı Değerlendirme Yönergesi uyarınca yapılmaktadır. Bu kapsamda klasik yazılı, test, uygulama, seminer, ödev vb. sınav ve ölçme değerlendirme yöntemlerinden yararlanılmaktadır.
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Programı Mezunlarının İstihdamı
Mezunlar, seyahat acentaları ve tur operatörlerinin tur tasarım ve operasyon, tur satış ve gereken belgeyi almak koşulu ile biletleme bölümlerinde çalışabileceklerdir. Ayrıca konaklama işletmelerinin seyahat endüstrisi işletmeleri ile ilişkileri düzenleyen ilgili bölümlerinde satış-pazarlama elemanı olarak çalışabilecek bilgi ve donanıma sahip olabileceklerdir.
İleri Düzey Öğrenim İmkanları
Mezunlarımız doğrudan iş hayatına girebilmelerinin yanında, ÖSYM tarafından Türkiye çapında her yıl düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) yolu ile de birçok ulusal üniversitenin Açık Öğretim Fakülteleri veya örgün öğretim veren fakülteleri ve 4 yıllık lisans eğitimi veren yüksekokullarına 4 yıllık Lisans programlarına da geçiş yapabilmektedir. Söz konusu bu programlar:
- Ekonomi ve Finans
- İşletme
- Lojistik Yönetimi
- Seyahat İşletmeciliği
- Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği
- Turizm İşletmeciliği
- Turizm Rehberliği
- Uluslararası İşletme Yönetimi
- Yönetim Bilişim Sistemleri
(Kaynak: Tablo-2 “Ön Lisans Mezuniyet Alanlarına Göre Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları”, ÖSYM 2021-DGS Yerleştirme Tercih Kılavuzu)
Yukarıda belirtilen alanlarda Lisans diplomasını alan mezunlarımız, gerekli sınavlara girerek lisansüstü eğitim (Yüksek Lisans ve Doktora) yapma imkânına da sahip olabilmektedir.
Son güncelleme : 22.08.2024 11:46:37