Çağrı Merkezi Hizmetleri Hakkında Genel Bilgi
Çağrı Merkezi Hizmetleri Programından mezun olan Çağrı Merkezi Meslek Elemanları; Özel sektördeki tüm firmaların çağrı merkezlerinde çalışabileceklerdir. Çağrı Merkezi Hizmetleri Bölümünün avantajlarından en önemlisi; her sektörün müşteri temsilcisi bulundurmasından dolayı, çok çeşitli iş olanağının varlığıdır. KPPS ile atanarak kamuda görev alma imkânının yanında çeşitli özel şirketlerde de iş bulma imkânına sahip olan Çağrı Merkezi Hizmetleri mezunları aşağıdaki çalışma alanlarında iş bulma imkânı bulabilirler:
- Bölüm mezunlarının her türlü kurum/kuruluş ve şirkette çalışması mümkündür.
- Özel ve kamu sektöründe faaliyette olan bankaların çağrı merkezlerinde çalışabileceklerdir.
- Emniyet, sağlık, vergi gibi konularda faaliyette olan kamu sektörü çağrı merkezlerinde çalışabileceklerdir.
- Halkla ilişkiler ve iletişim görevleri ile birlikte yürütülen ve müşteri ile yüz yüze ya da telefon yolu ile bağ kurmayı gerektiren diğer görev ve pozisyonlarda da istihdam olanakları mevcuttur.
- Kamu Hastaneleri ve Özel Hastaneler
- Bakanlıklar Ve Bakanlıklara Bağlı Kurumlar
- Devlet ve Özel Üniversiteler
- Satış mağazaları
- Telefon operatörleri vb.
- Turizm seyahat şirketleri vb.
Yüksekokulumuz Çağrı Merkezi Programı
Çağrı Merkezi Hizmetleri Bölümü, bilgilendirme, talep ve şikâyetlere dönüş yapabilecek, ikna kabiliyeti yüksek, çalıştıkları kurumları en doğru şekilde tanıtacak ve bu alanda uzmanlaşacak öğrencileri yetiştiren bir ön lisans programıdır. Program bu konularda kamu ve özel sektör için ihtiyaç duyulan personelleri yetiştirmektedir.
Programımız öğretime elemanlarına ilişkin bilgilere Yüksekokulumuz Resmi Web Sitesi üzerinden ulaşılabilir.
Öğrenci Kabul Koşulları
Öğrencilerimizin yerleştirme işlemi her yıl ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Lise mezunu adaylardan ÖSYM tarafından gerçekleştirilen merkezi Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’na katılarak gerekli başarıyı gösterenler, YÖK’ün belirlediği kontenjana göre iki yıllık ön lisans eğitimi almak üzere her yıl normal ve ikinci öğretim 1. sınıfları için yaklaşık 50’şer kişilik kontenjan dâhilinde programımıza kayıt yaptırabilmektedir. Programımız %100 doluluk oranına sahiptir.
Eğitim-Öğrenim Şekli ve Genel İçeriği
Tüm yüksekokul programlarında olduğu gibi Çağrı Merkezi Hizmetleri programı için de normal öğretim dersleri hafta içi 0830–1720 arasında gerçekleştirilmektedir.
Hem teori hem de uygulama derslerine Akdeniz Üniversitesi Ders İşlemleri, Sınav ve Başarı Değerlendirme Yönergesi gereği devam zorunluluğu bulunmaktadır. Kayıtlı öğrencilerimiz 2 yıl boyunca yaklaşık 40 adet ders alarak mezuniyete hazırlanmaktadır.
Program kapsamında Genel Matematik, A.İ.İ.T, Türk Dili, İstatistik, Ekonomi, Temel Hukuk, Muhasebe, Bilgisayar Teknolojileri, Genel İşletme, Genel İletişim, Yabancı Dil, Davranış Bilimleri, gibi temel derslerin yanında; Çağrı Merkezi Yönetimi, Çağrı Merkezinde Stratejik Düşünme, Çağrı Merkezi İletişim Teknolojileri, Tüketici Davranışları, E-Ticaret, Etkin Tele satış ve Yönetimi, Kurumsal İletişim, Pazarlama İlkeleri, Diksiyon, Çalışma Psikolojisi, Mesleki Etik, Telefonla Görüşme Teknikleri, Çağrı merkezleri İleri Satış Teknikleri, İkna ve İkna Psikolojisi, Halkla İlişkiler Yönetimi vb. gibi meslek dersleri gibi dersler yer almaktadır. Programımız müfredatında yer alan dersler, içerikleri, öğrenim çıktıları vb. konular için için Ders Bilgi Paketi Veri Tabanı’ndan detaylı bilgi alınabilir.
Teorik dersler dışında uygulamalı derslerle de desteklenen eğitim sistemi, öğrencilerin mezuniyetleri sonrasında iş hayatına uyum süreçlerinin hızlandırılması sağlamaktadır.
Öğrenciler, Yüksekokula davet edilen çeşitli sektörlerde görevli profesyonel uzmanlarının verdiği konferans ve seminerlerin yardımıyla teorik bilgilerin pratikteki yansımalarını görebilmekte ve bu kişilerin tecrübelerinden de faydalanarak daha donanımlı birer birey olarak yetiştirilmektedir. Ayrıca her dönem teknik gezi kapsamında Çağrı merkezi lokasyonlarına ziyaretler düzenlenmektedir.
Çağrı Merkezi Hizmetleri Program Yeterlilikleri
Programdan mezun olarak ön lisans diplomasını alan öğrencilerimizin aşağıda belirtilen temel yeterlilikleri sağlayacak şekilde eğitilmeleri amaçlanmaktadır:
- Çağrı Merkezi Hizmetleri alanında temel düzeyde bilgilere sahiptir.
- Çağrı Merkezi Hizmetleri alanına ilişkin bilgileri analiz etme, yorumlama ve değerlendirme becerisine sahiptir
- Çağrı Merkezi Hizmetleri alanına ilişkin edindiği bilgileri karar, uygulama ve davranışlarında kullanır.
- Türk Dilini ve yabancı dili doğru olarak kullanır. Türkçe ve İngilizce yazılmış resmi ve teknik belgeleri okur, anlar ve hazırlar. Türkçe ve Yabancı dilde yazılı ve sözlü iletişim kurar.
- Çağrı Merkezi Hizmetleri alanı ile ilgili edindiği bilgi ve beceriler düzeyindeki düşüncelerini ve önerilerini ilgililere yazılı ve sözlü olarak aktarır.
- Kendisine verilen görev ve sorumlulukları yerine getirir.
- Türkiye Cumhuriyeti tarihi ve Atatürkçü düşünce hakkında doğru bilgiler kazanır; Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda çağdaş ve bilimsel tabanlı düşünür.
- İşletim sistemi, temel ofis yazılımları ve bilgisayar genel donanımı hakkında bilgi sahibi olur. Bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanarak mesleki gelişime faydalı dokümanlara ulaşır.
- Çağrı Merkezi Hizmetleri konusunda güncel bilgi ile desteklenmiş kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. Bu alanda edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri bu alanda ileri bir eğitim düzeyinde ya da benzer alanlarda kullanabilme becerisi kazanır.
- Mesleği ile ilgili sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerisi kazanır. Bu alanla ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak ürütebilme yetkinliği kazanır.
- Çağrı Merkezi Hizmetleri ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ya da ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme yetkinliği kazanır.
- Çağrı Merkezi Hizmetleri alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme yetkinliğine sahip olur.
- Yaşam boyu öğrenme bilinci kazanır.
- Çağrı Merkezi Hizmetleri ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme yetkinliğine sahip olur.
- Mesleği ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçların duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma. Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma
- Ülke genelinde ve özellikle bölgedeki sektörlerin Çağrı merkezi hizmetleri uygulamaları konusunda bilgi ve beceriye sahip olur.
- Öğrenme gereksinimlerine yönelik programlara, değişime ve yeniliğe katılıma açık olur.
- Temel matematiksel kavramları bilir ve problem çözümlerinde kullanır.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilerin ders başarısının değerlendirilmesi Akdeniz Üniversitesi’nin Akdeniz Üniversitesi Ön Lisans–Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve Akdeniz Üniversitesi Ders İşlemleri, Sınav ve Başarı Değerlendirme Yönergesi uyarınca yapılmaktadır. Bu kapsamda klasik yazılı, test, uygulama, seminer, ödev vb. sınav ve ölçme değerlendirme yöntemlerinden yararlanılmaktadır.
Çağrı Merkezi Programı Mezunlarının İstihdamı
Çağrı Merkezi Bölümü mezunları Çağrı merkezi müşteri temsilcisi, Çağrı merkezi takım lideri, Çağrı merkezi yöneticisi olarak görev yapmaktadırlar. Çağrı merkezi hizmetleri programından mezun olan öğrencilerimizin büyük çoğunluğu KPSS ile atanarak çeşitli devlet kurumlarının çağrı merkezi hizmetleri biriminde görev yapmaktadırlar. Bir kısmı da özel sektörde çeşitli pozisyonlarda nitelikleri ölçüsünde istihdam edilmektedir.
Yüksekokulumuzun okul-sektör işbirliği uygulamaları sayesinde öğrencilerimizin ve mezunlarımızın özellikle ilimizde faaliyet gösteren muhtelif firmaların okulumuza ulaştırılan talepleri doğrultusunda yarı veya tam zamanlı iş fırsatlarından haberdar olmaları sağlanmaktadır. Böylece hem personel arayan işletmelerin ihtiyaçları karşılanırken hem de dileyen öğrencilerimizin iş tecrübeleri edinmelerinin yanında ekonomik açıdan da kendilerine yetebilir bireyler olmalarına da imkanlar dâhilinde olanak tanınabilmektedir.
İleri Düzey Öğrenim İmkânları
Mezunlarımız doğrudan iş hayatına girebilmelerinin yanında, ÖSYM tarafından Türkiye çapında her yıl düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) yolu ile de birçok ulusal üniversitenin Açık Öğretim Fakülteleri veya örgün öğretim veren fakülteleri ve 4 yıllık lisans eğitimi veren yüksekokullarına 4 yıllık Lisans programlarına da geçiş yapabilmektedir. Söz konusu bu programlar:
- Halkla İlişkiler
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım
- İletişim
- İletişim Bilimleri
- İletişim Sanatları
- İnsan Kaynakları Yönetimi
- İşletme
- İşletme Bilgi Yönetimi
- Lojistik Yönetimi
- Medya ve İletişim
- Medya ve İletişim Sistemleri
- Reklamcılık ve Halkla İlişkiler
- Yeni Medya ve Gazetecilik
- Yeni Medya
- Teknoloji ve Bilgi Yönetimi
- Yönetim Bilişim Sistemleri
(Kaynak: Tablo-2 “Ön Lisans Mezuniyet Alanlarına Göre Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları”, ÖSYM 2021-DGS Yerleştirme Tercih Kılavuzu)
Yukarıda belirtilen alanlarda Lisans diplomasını alan mezunlarımız, gerekli sınavlara girerek lisansüstü eğitim (Yüksek Lisans ve Doktora) yapma imkânına da sahip olabilmektedir.
Son güncelleme : 6.09.2024 16:10:11