Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı


Turizm ve Otel İşletmeciliği Hakkında Genel Bilgi

Turizm işletmeciliği ve Otelcilik, turizm geliştirme, seyahat endüstrisinin yönetimi, turizm pazarlaması ve turizm hizmetleri üzerine yoğunlaşırken, otelcilik yönetimi oteller, restoranlar, yolcu gemileri, eğlence parkları, ülke kulüpleri ve kongre merkezleri dahil olmak üzere konaklama faaliyetlerinin tüm yönlerine odaklanan bir alandır.

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik çoğu kez aynı kabul edilir. Ama aslında iş dünyasında farklı kapsamlara sahip iki farklı endüstridir bu da çok disiplinli bir yapıyı ortaya çıkartır ve bu iki endüstride aynı anda yer alabilecek yöneticilere ve ara eleman ihtiyaçı duyulmaktadır.

Yüksekokulumuz Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı

Yüksekokulumuz Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Programı Milli Eğitim Bakanlığına bağlı “Meslek Yüksekokulu” olarak 1976 yılında kurulan Yüksekokulumuz, daha sonra 20 Temmuz 1982 tarihinde 41 sayılı kanun hükmünde kararname ile kurulan Akdeniz Üniversitesine bağlı olarak “Antalya Meslek Yüksekokulu” adını almış ve İktisadi ve İdari Programlar Bölümü olarak eğitime 1976 yılından beri tüm sektörlerin güncel ihtiyaçları doğrultusunda;  kamu ve özel sektör için ihtiyaç duyulan ara eleman ihtiyacını karsılamak  için  meslek elemanı yetiştirmektedir.

Programımız öğretime elemanlarına ilişkin bilgilere Yüksekokulumuz Resmi Web Sitesi üzerinden ulaşılabilir.

Öğrenci Kabul Koşulları

Öğrencilerimizin yerleştirme işlemi her yıl ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Lise mezunu adaylardan ÖSYM tarafından gerçekleştirilen merkezi Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’na katılarak gerekli başarıyı gösterenler, YÖK’ün belirlediği kontenjana göre iki yıllık ön lisans eğitimi almak üzere her yıl normal ve ikinci öğretim 1. sınıfları için yaklaşık 80’er kişilik kontenjan dahilinde programımıza kayıt yaptırabilmektedir.

Eğitim-Öğrenim Şekli ve Genel İçeriği

Tüm yüksekokul programlarında olduğu gibi Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı sınıfları için de örgün öğretim dersleri hafta içi 0830–1720 arasında gerçekleştirilmektedir.

Hem teori hem de uygulama derslerine Akdeniz Üniversitesi Ders İşlemleri, Sınav ve Başarı Değerlendirme Yönergesi gereği devam zorunluluğu bulunmaktadır. Kayıtlı öğrencilerimiz 2 yıl boyunca yaklaşık 40 adet ders ve 120 akts almış olma koşulu ile mezun olabilmektedir.

Program kapsamında Genel Matematik, Turizm Ekonomisi, Genel Turizm, Bilgisayar Teknolojileri gibi temel derslerin yanında; Otel işletmelerinde Önbüro ve kat Otomasyonu ile Yiyecek İçecek otomasyonu, Önbüro Yönetimi, Kat hizmetleri Yönetimi, Beslenme ilkeleri ve Menu Planlama, Gıda ve Personel Hijyeni, Temel Mutfak Bilgisi, Seyahat Acentacılığı, Turizm Mevzuatı, İşletme Yönetimi, Satış Yönetimi, Turizm Pazarlaması vb. gibi meslek dersleri verilmektedir. Programımız müfredatında yer alan dersler, içerikleri, öğrenim çıktıları vb. konular için için Ders Bilgi Paketi Veri Tabanı’ndan detaylı bilgi alınabilir.

Derslerin içerikleri; sektör temsilcileri, mezun öğrenciler ve öğretim elemanlarımızdan oluşan Danışma Kurulu’nun önerileri doğrultusunda güncel ihtiyaçlar, gereksinimler ve beklentilere göre düzenli olarak revize edilmektedir.

Teorik dersler dışında uygulamalı derslerle de desteklenen eğitim sistemi, öğrencilerin mezuniyetleri sonrasında iş hayatına uyum süreçlerinin hızlandırılması sağlamaktadır.

Öğrenciler, Yüksekokula davet edilen çeşitli sektörlerde görevli profesyonel uzmanlarının verdiği konferans ve seminerlerin yardımıyla teorik bilgilerin pratikteki yansımalarını görebilmekte ve bu kişilerin tecrübelerinden de faydalanarak daha donanımlı birer birey olarak yetiştirilmektedir.

Programın ERASMUS+ Programı kapsamında bazı Avrupa üniversiteleri ile öğrenim hareketliliği kapsamında anlaşması mevcut olup, öğrencilerimiz ayrıca 2.sınıfı bitirdikleri yaz aylarında yine aynı program kapsamında staj hareketliliği imkanından da üniversitemiz tarafından belirlenen gerekli koşulları sağlamaları halinde yararlanabilmektedirler.

Turizm ve Otel İşletmeciliği Program Yeterlilikleri

Programdan mezun olarak ön lisans diplomasını alan öğrencilerimizin aşağıda belirtilen temel yeterlilikleri sağlayacak şekilde eğitilmeleri amaçlanmaktadır:

  • Turizm ve Otel İşletmeciliği  ile ilgili temel bilgiye sahiptir.
  • Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili bilgileri kullanabilme becerisine sahip olur.
  • Alanına özgü bilgi ve görüşlerini toplamak, analiz etmek ve müdahale edebilme yeteneğine sahiptir.
  • Kendisine verilmiş olan görev ve sorumlulukları yerine getirme kabiliyetine sahiptir.
  • Koşullar için pratikte veya öngörülemeyen durumlarda bir çözüm üretme yeteneğine sahiptir.,
  • Türkiye Cumhuriyeti tarihi ve Atatürkçü düşünce hakkında doğru bilgiler kazanır; Atatürk İlke ve İnkılapları doğrultusunda çağdaş ve bilimsel tabanlı düşünür.
  • Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte otel işletmeciliği alanındaki yazılım ve donanımı kullanır. Yazışmaları yapabilecek, temel tabloları hazırlayabilecek ve mesleki sunumları gerçekleştirebilecek düzeyde Ofis programlarını kullanabilme becerisi kazanır ve konaklama yönetim sistemleri hakkında bilgi sahibi olur. Ön büro,kat hizmetleri ve yiyecek içecek bölümleri otomasyon sistemlerini ve bu konudaki yazılımlardan en az birini kullanabilme yetisi kazanır.
  • Turizm sektörü hakkında genel bilgi sahibidir. Ticari hayatta faaliyet gösteren turizm işletmelerin yapısını ve özelliklerini bilir. Sektörle ilgili temel kavramlara vakıftır. Turizm, seyahat  ve konaklama işletmeciliği alanının temel ilkelerini kavrar, yönetimini ve hizmetlerini bilir.
  • Büro düzeni ve personel yönetimi konusunda uygulama becerileri kazanır. Otel işletmelerinin tasarımı ve oda dizayn konusunda bilgi sahibidir. Otel işletmelerinde odalar bölümü yönetimi ve ön büro bölümündeki tüm işlemleri bilir ve bir otomasyon programı ile bunları uygulayabilir. Kat Hizmetleri ile ilgili bilgi beceriye sahip olup, otel ve odaların temizlik, hijyen ve düzeni konusunda uygulamalı bilgiye sahiptir.
  • Turizm pazarlaması, seyahat acenteciliği ve tur operatörlüğü konusunda, kongre, fuar ve toplantı organizasyonu bilgisine sahiptir
  • Yiyecek- içecek işletmeciliği hakkında ve genel beslenme ilkeleri hakkında bilgi sahibidir. Gıda üretim, tüketim süreçlerindeki işlemleri, teknikleri ve esasları bilir ve uygular. Her tür yiyecek ve içecek servisi ile ilgili teknik bilgi ve beceriye sahiptir.
  • Ziyafet ve protokol organizasyonları hakkında gerekli bilgi ve donanımına sahiptir. Mutfak hizmetleri ve teknikleri ile ilgili bilgi ve beceriye sahiptir.
  • Endüstriyel yemek üretimi konusunda teknik bilgi ve yemek üretimi becerisine sahiptir. Turizm işletmelerinde ve toplu beslenme yerlerinde hijyen ve sanitasyon konusunda bilgi sahibidir.
  • Otel işletmeleri faaliyetleri ile turizm sektörünün diğer alanları arasında entegrasyonu sağlayan bağlantıları kavrayacak bilgiye sahiptir ve Turizm ve konaklama işletmecisi olarak hukuki sorumluluğunu bilir.
  • Alanı ile ilgili bölümde hizmet üretim, tüketim süreçlerindeki giriş, çıkış, ön muhasebe işlemleri esaslarını bilir ve uygular. Ülke ekonomisi açısından turizm girdilerinin önemini bilir.
  • İnsani ilişkileri kuvvetli, vizyonu geniş ve sürekli gelişime açık bireylerdir. Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerler bilinci kazanır. Liderlik özelliklerine sahip ve diğer alanlardaki uzmanlarla iletişim kurabilme yeterliliğine sahip olur.
  • Ülkemizin, bölgemizin tabiat ve kültür varlıkları hakkında yerli ve yabancı turistlere bilgi verecek düzeyde tarihsel ve kültürel bilgiye, bilincine ayrıca kültür mirasını koruma bilincine sahip olur.
  • Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olur.


Ölçme ve Değerlendirme

Öğrencilerin ders başarısının değerlendirilmesi Akdeniz Üniversitesi’nin Akdeniz Üniversitesi Ön Lisans–Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve Akdeniz Üniversitesi Ders İşlemleri, Sınav ve Başarı Değerlendirme Yönergesi uyarınca yapılmaktadır. Bu kapsamda klasik yazılı, test, uygulama, seminer, ödev vb. sınav ve ölçme değerlendirme yöntemlerinden yararlanılmaktadır.

Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı Mezunlarının İstihdamı

Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı’ndan mezun olan öğrencilere "Meslek Elemanı" unvanı verilir. Mezunlar tüm özel veya kamu kurum, kuruluş ve işletmelerinde ara eleman  olarak çalışabilirler.

Kuruluşundan günümüze kadar programımızdan mezun olan 1000’den fazla ögrencimizin önemli bir kısmı gerek girişimci gerekse personel olarak halen kamu ve özel sektör işletmelerindeki çeşitli pozisyonlarda nitelikleri ölçüsünde istihdam edilmektedir.

Yüksekokulumuzun okul-sektör işbirliği uygulamaları sayesinde öğrencilerimizin ve mezunlarımızın özellikle ilimizde faaliyet gösteren muhtelif firmaların okulumuza ulaştırılan talepleri doğrultusunda yarı veya tam zamanlı iş fırsatlarından haberdar olmaları sağlanmaktadır. Böylece hem personel arayan işletmelerin ihtiyaçları karşılanırken hem de dileyen öğrencilerimizin iş tecrübeleri edinmelerinin yanında ekonomik açıdan da kendilerine yetebilir bireyler olmalarına da imkanlar dahilinde olanak tanınabilmektedir.

İleri Düzey Öğrenim İmkanları

Mezunlarımız doğrudan iş hayatına girebilmelerinin yanında, ÖSYM tarafından Türkiye çapında her yıl düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) yolu ile de birçok ulusal üniversitenin Açık Öğretim Fakülteleri veya örgün öğretim veren fakülteleri ve 4 yıllık lisans eğitimi veren yüksekokullarına 4 yıllık Lisans programlarıa da geçiş yapabilmektedir.  Söz konusu bu programlar:

  • İşletme
  • İşletme Enformatiği
  • İşletme Yönetimi
  • İşletme-Ekonomi
  • Konaklama İşletmeciliği
  • Konaklama ve Turizm İşletmeciliği
  • Turizm İşletmeciliği
  • Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik


(Kaynak: Tablo-2 “Ön Lisans Mezuniyet Alanlarına Göre Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları”, ÖSYM 2021-DGS Yerleştirme Tercih Kılavuzu)

Yukarıda belirtilen alanlarda Lisans diplomasını alan mezunlarımız, gerekli sınavlara girerek lisansüstü eğitim (Yüksek Lisans ve Doktora) yapma imkânına da sahip olabilmektedir.

Eklenme tarihi :25.04.2022 21:14:47
Son güncelleme : 22.08.2024 11:53:43