Özel Güvenlik ve Koruma Programı


Özel Güvenlik ve Koruma Hakkında Genel Bilgi

Türk ekonomisi ve güvenlik sektörüne ara eleman ve mesleki açıdan uzmanlaşmış elemanlar yetiştirmektir. Toplumumuzda özel güvenlik elemanı olarak bilinen mezunlarımız kısa süreli verilen özel güvenlik sertifikalarından çok daha kapsamlı eğitim almaktadırlar. Özel Güvenlik ve koruma personeli Ülkemizde ve dünyada Asker ve polisten sonra önemli bir güvenlik açığını kapatmaktadır.

Bunlardan en dikkat çekenleri ise Askerlik şubeleri ve Adliyelerin güvenliğinin Özel Güvenlik Görevlilerince sağlanıyor olmasıdır. Günümüzdeki güvenlik sorunları Özel Güvenliği daha da önemli hale getirmiştir.

Gelinen noktada büyük kuruluşlar bile güvenlik ihtiyaçlarını Özel Güvenliğe teslim eder duruma gelmiştir. Her biri kendi alanında uzman meslek elemanları olarak görev yapar. Sektörel deneyim ve kişisel yeteneklere bağlı olarak bu birimlerdeki meslekî pozisyonlar ve unvanlar değişir.

Büyük ve küçük işletmelerde modern tekniklerle çalışan profesyonel güvenlik ekipleri vardır.

Güvenlik faaliyetleri tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde her zaman ve uygun görülen yerlerde yürütülebilir. Dolayısıyla Özel Güvenlik alanı aklımıza gelebilecek her sektörle ilişkilidir. Askeri alanlarda, üniversitelerde, hastanelerde, konser, tiyatro gibi çeşitli etkinliklerde, okullarda, bankalarda, maçlarda ve daha çok sayıda yerde çalışma imkanı bulunmaktadır. Bu durum da özel güvenlik alanının ne kadar geliştiğinin ve ne kadar geniş bir sektörün güvenlik ihtiyacının karşılanmasını sağladığının da bir kanıtıdır.

Özel Güvenlik ülkedeki, yasal düzenlemeler, toplumun yapısı, spor, iletişim, ilkyardım, insan psikolojisinin incelikleri gibi konular da önemli bir yer tutar. Bu da ancak eğitimli ve nitelikli güvenlik elemanlarıyla gerçekleşebilir. Özel Güvenlik Görevlisinde olması gereken en önemli unsurlar atletik bir yapıya sahip olmanın yanı sıra, alanıyla ilgili yasaları ve yetkileri bilmek, etkili iletişim kurabilmek, sorumluluklarını gereği gibi yerine getirebilmek, insan psikolojisini anlayabilmek ve görev alanı içerisinde suç işlenmesini önleyebilmektir. Özel Güvenlik ve Koruma Programında bulunan öğretim elemanlarımızla bu özellikler öğrencilerimize 2 yıl süresince kapsamlı bir şekilde verilmekte ve donanımlı olarak mezun olması sağlanmaktadır.

Günümüzde en popüler alanlardan biri olan güvenlik sektörü, Mülkiyet korumaya ihtiyaç olduğu sürece önemi kaybolmayacak bir alandır.

Güvenlik mesleğini tercih edecek adayların; gerekli fiziksel şartların yanında, yakın savunma, sosyoloji, psikoloji, hukuk, iletişim, silah bilgisi, kalabalık yönetimi gibi ağırlıklı olarak sosyal bilimler konularına ilgili olması beklenir. Ayrıca iş hayatında başarılı olabilmek için insanlarla işbirliği yapabilmek, diyalog kurma konusunda istekli ve becerili olmak, dinamik bir hayat tarzını benimsemiş olmak bu meslekte başarıya ulaşmak için gerekli koşullardır.

Yüksekokulumuz Özel Güvenlik ve Krouma Programı

Yüksekokulumuz Özel Güvenlik ve Koruma Ön Lisans Programı 2016 yılından beri tüm sektörlerin güncel ihtiyaçları doğrultusunda; kamu ve özel sektör için ihtiyaç duyulan personelleri yetiştirmektedir.

Programımız öğretim elemanlarına ilişkin bilgilere Yüksekokulumuz Resmi Web Sitesi üzerinden ulaşılabilir.

Öğrenci Kabul Koşulları

Öğrencilerimizin yerleştirme işlemi her yıl ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Lise mezunu adaylardan ÖSYM tarafından gerçekleştirilen merkezi Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’na katılarak gerekli başarıyı gösterenler, YÖK’ün belirlediği kontenjana göre iki yıllık ön lisans eğitimi almak üzere her yıl normal ve ikinci öğretim 1. sınıfları için yaklaşık 50’er kişilik kontenjan dahilinde programımıza kayıt yaptırabilmektedir.

* Bu programa kayıt yaptırabilmek için "5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun"un 10. maddesi d, e, f, bentleri ile "5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik"in 18. maddesinde belirtilen şartlara sahip olmak gerekmektedir.

Eğitim-Öğrenim Şekli ve Genel İçeriği

Tüm yüksekokul programlarında olduğu gibi Özel Güvenlik ve Koruma Programı sınıfları için de örgün öğretim dersleri hafta içi 0830–1720 arasında gerçekleştirilmektedir.

Hem teori hem de uygulama derslerine Akdeniz Üniversitesi Ders İşlemleri, Sınav ve Başarı Değerlendirme Yönergesi gereği devam zorunluluğu bulunmaktadır. Kayıtlı öğrencilerimiz 2 yıl boyunca yaklaşık 40 adet  ders alarak mezuniyete hazırlanmaktadır.

Program kapsamında Hukuk dersleri, iletişim, Yakın savunma, Beden Eğitimi ve Vücut Egzersizleri, Silah Bilgisi, Kalabalık Yönetimi, Sosyoloji, Davranış Bilimleri, Yangın Güvenliği ve Tabii Felaketlere Müdahale Tarzı, İlkyardım, Uyuşturucu maddeler ve kaçakçılık, Güvenlik Sistem ve Cihazları, Spor Turizm Avm güvenliği ve Risk Analizi gibi dersler okutulmaktadır.

Programımız müfredatında yer alan dersler, içerikleri, öğrenim çıktıları vb. konular için için Ders Bilgi Paketi Veri Tabanı'ndan detaylı bilgi alınabilir.

Derslerin içerikleri; sektör temsilcileri, mezun öğrenciler ve öğretim elemanlarımızdan oluşan Danışma Kurulu’nun önerileri doğrultusunda güncel ihtiyaçlar, gereksinimler ve beklentilere göre düzenli olarak revize edilmektedir.Teorik dersler dışında uygulamalı derslerle de desteklenen eğitim sistemi, öğrencilerin mezuniyetleri sonrasında iş hayatına uyum süreçlerinin hızlandırılması sağlamaktadır. Öğrenciler, Yüksekokula davet edilen çeşitli sektörlerde görevli profesyonel Emniyet mensupları ve sektördeki uzmanlarının verdiği konferans ve seminerlerin yardımıyla teorik bilgilerin pratikteki yansımalarını görebilmekte ve bu kişilerin tecrübelerinden de faydalanarak daha donanımlı birer birey olarak yetiştirilmektedir.

Özel Güvenlik ve Koruma Program Yeterlilikleri

Programdan mezun olarak ön lisans diplomasını alan öğrencilerimizin aşağıda belirtilen temel yeterlilikleri sağlayacak şekilde eğitilmeleri amaçlanmaktadır:

  • Özel güvenlik alanındaki teorik bilgileri çalışma hayatında kullanabilme becerisini geliştirme
  • Ekip halinde çalışma becerisini geliştirme
  • Özel güvenlik uygulamalarında karşılaşılan sorunları tanımlama ve analiz etme ve çözüm önerileri getirtebilme becerisini geliştirme
  • Meslek etik ilkelerine uygun davranma bilincini geliştirme
  • Yaşam boyu öğrenme bilincini ve fiziksel gelişimi geliştirme
  • Özel güvenlik ile ilgili güncel gelişmeler ve sorunlar hakkında bilgi sahibi olma becerisini geliştirme
  • Özel güvenlik alanında mesleki yasal mevzuatı kavrayabilme
  • İş yaşamında etkin iletişim kurma becerisine sahip olma
  • Bilgi ve iletişim teknolojisi araçları ile diğer mesleki araçları ve teknikleri kullanabilme becerisine sahip olma
  • Özel güvenlik ile ilgili süreçleri yönetme becerisi
  • Girişimcilik becerisine sahip olma
  • Özel güvenlik hakkında yabancı dil bilgi ve becerisine sahip olma
  • Alanı ile ilgili konuları, ilgili makamlara nominal ve/veya sözlü olarak aktarabilme yeteneğine sahi
  • Alanıyla ilgili yabancı dil becerilerine sahip o
  • Bilgi ve iletişim teknolojilerini etkin bir biçimde kullanır.
  • Kurum kültürüne ve toplumun değerlerine uygun davranır.
  • Temel hak ve özgürlükler, iş dünyası ve sosyal güvenlik konularında yeterli bilgiye ve bilinç sahibidir.
  • Değişime ve yeniliğe açıktır.


Ölçme ve Değerlendirme

Öğrencilerin ders başarısının değerlendirilmesi Akdeniz Üniversitesi’nin Akdeniz Üniversitesi Ön Lisans–Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve Akdeniz Üniversitesi Ders İşlemleri, Sınav ve Başarı Değerlendirme Yönergesi uyarınca yapılmaktadır. Bu kapsamda klasik yazılı, test, uygulama, seminer, ödev vb. sınav ve ölçme değerlendirme yöntemlerinden yararlanılmaktadır.

Özel Güvenlik ve Koruma Programı Mezunlarının İstihdamı

Özel Güvenlik ve Koruma programından mezun olanların alanlarında çalışma sahaları çok geniştir. Özel Güvenlik ve Koruma Programı’ndan mezun olanlar öncelikle Antalya olmak üzere Türkiye’nin her yerinde bulunan iş merkezleri, konaklama yerleri, sağlık kuruluşları, eğitim ve öğretim kurumları, öğrenci yurtları, müzeler, tören yerleri, toplu konut alanları, hava meydan ve limanları ile deniz limanları, metrolar, gar ve terminaller, sanayi ve ticari işletmeler olmak üzere baraj, enerji santralleri, rafineri, enerji nakil hatları, radyolink istasyonları, görüntü ve ses verici istasyonlar, akaryakıt nakil, depolama, yükleme tesisleri, nehir, göl ve deniz kıyıları, orman alanları, her türlü spor müsabakaları, sahne gösterileri ve toplantıların yapıldığı açık ve kapalı mekânlarda olmak üzere istihdam edilebileceklerdir.

Aynı zamanda KPSS-B ile yapılan memur alımlarında, “Güvenlik Memuru Kadrosu” tercihlerinde ön lisans mezunu şartı arandığından dolayı bu kurumların kapısı program mezunlarına açık bulunmaktadır.

İleri Düzey Öğrenim İmkanları

Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan öğrencilere Özel Güvenlik ve Koruma alanında ön lisans diploması verilir. Mezuniyet hakkı kazananlar “Özel Güvenlik Görevlisi” unvanını alırlar. Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen dikey geçiş sınavından yeterli not almaları koşuluyla Acil Yardım ve Afet Yönetimi ile Sosyal Hizmetler lisans programlarına başvurabilirler. Programda, akademik düzeyde eğitimlerini almış, ilgili yasa ve yönetmelikler konusunda donanımlı, güvenlik sektörünün teknolojik gelişimine ayak uydurabilecek, staj uygulamaları ile sektörel deneyim kazanmış ve mesleki yabancı dil bilen meslek elemanlarının yetiştirilmesi sağlanacaktır.

Ayrıca Özel Güvenlik ve Koruma Programlarından mezun öğrenciler:

  • Acil Yardım ve Afet Yönetimi
  • Sosyal Hizmet
  • Tüm Açıköğretim


Lisans Programlarına başvurabilirler.

(Kaynak: Tablo-2 “Ön Lisans Mezuniyet Alanlarına Göre Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları”, ÖSYM 2021-DGS Yerleştirme Tercih Kılavuzu)

Yukarıda belirtilen alanlarda Lisans diplomasını alan mezunlarımız, gerekli sınavlara girerek lisansüstü eğitim (Yüksek Lisans ve Doktora) yapma imkânına da sahip olabilmektedir.

Eklenme tarihi :25.04.2022 18:58:05
Son güncelleme : 22.08.2024 11:55:51