Bankacılık ve Sigortacılık Programı


Bankacılık ve Sigortacılık Hakkında Genel Bilgi

Üniversitemiz ve Meslek Yüksek okulumuzun vizyon ve misyonunun gereği olarak, bölgemiz ve ülkemiz genelindeki Bankaların ve finans kuruluşlarının, işletmelerin ve kamu kurumlarının ve yerel yönetimlerin bu alanında ihtiyaç duydukları, donanımlı, bilgili, becerili, eğitimli ve nitelikli kalifiye ara insan gücünü yetiştirmektir. Yaklaşım tarzımız mezun olan öğrencilerin çalışma yaşamına is tecrübesine sahip olmadan dahi adapte olmalarını sağlamaktır. Bu nedenle programlarda uygulama derslerine amirlik verilmiştir. Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü titizlikle belirlediği ders ve uygulama programları ile Sermaye Piyasası Kurumunun (SPK), bankaların, sigorta şirketlerinin açtığı sınavlara hazırlama amacını da gütmektedir.

Yüksekokulumuz Bankacılık ve Sigortacılık Programı

Özellikle Sigorta Sektöründe yaşanan değişim ve gelişimin yanı sıra toplumun her kesiminin var olan risklerini yönetme, azaltma, devretme veya olası riskleri farkında olma çabaları, Kamunun sigortacılığın önemini fark ederek gerekli düzenleme ve yeni ürünlerle ulusal fayda yaratmaya yönelmesi, alanında yetişmiş insan gücü ihtiyacını beraberinde getirmektedir.

Aynı zamanda Bankacılık ve Bankasürans alanında artan iş hacmi ve Pazar payına sahip olma çabalarına uyum sağlayan işgücüne duyulan ihtiyaçta artmaktadır.

Söz konusu ihtiyacı karşılamayabilmek ancak amaca uygun eğitim öğretim aracılığı ile mümkündür. Bu bağlamda Finans- Bankacılık ve Sigortacılık Programı sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesine katkıda bulunmak üzere tasarlanmıştır

Programımız öğretim elemanlarına ilişkin bilgilere Yüksekokulumuz Resmi Web Sitesi üzerinden ulaşılabilir.

Öğrenci Kabul Koşulları

Öğrencilerimizin yerleştirme işlemi her yıl ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Lise mezunu adaylardan ÖSYM tarafından gerçekleştirilen merkezi Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’na katılarak gerekli başarıyı gösterenler, YÖK’ün belirlediği kontenjana göre iki yıllık ön lisans eğitimi almak üzere her yıl normal ve ikinci öğretim 1. sınıfları için yaklaşık 80’er kişilik kontenjan dâhilinde programımıza kayıt yaptırabilmektedir.

Eğitim-Öğrenim Şekli ve Genel İçeriği

Tüm yüksekokul programlarında olduğu gibi Bankacılık ve Sigortacılık Programı sınıfları için de normal öğretim dersleri hafta içi 0830–1720 arasında ve ikinci öğretim dersleri ise 1530–2255 arasında gerçekleştirilmektedir (ikinci öğretim dersleri, ders programı yoğunluğuna göre sadece haftanın bazı günlerinde 15:30’da başlayabilir).

Hem teori hem de uygulama derslerine Akdeniz Üniversitesi Ders İşlemleri, Sınav ve Başarı Değerlendirme Yönergesi gereği devam zorunluluğu bulunmaktadır. Kayıtlı öğrencilerimiz 2 yıl boyunca yaklaşık 40 adet ders alarak mezuniyete hazırlanmaktadır.

Program kapsamında Matematik, İstatistik, İktisat, Hukuk, Muhasebe, Bilgisayar Teknolojileri gibi temel derslerin yanında; Banka ve Sigorta muhasebesi, Finansal yönetim, Banka ve Sigorta Hukuku, Para Banka, Hayat dışı sigortalar, Reasürans gibi meslek dersleri verilmektedir. Programımız müfredatında yer alan dersler, içerikleri, öğrenim çıktıları vb. konular için için Ders Bilgi Paketi Veri Tabanı’ndan detaylı bilgi alınabilir.

Derslerin içerikleri; sektör temsilcileri, mezun öğrenciler ve öğretim elemanlarımızdan oluşan Danışma Kurulu’nun önerileri doğrultusunda güncel ihtiyaçlar, gereksinimler ve beklentilere göre düzenli olarak revize edilmektedir.

Teorik dersler dışında uygulamalı derslerle de desteklenen eğitim sistemi, öğrencilerin mezuniyetleri sonrasında iş hayatına uyum süreçlerinin hızlandırılması sağlamaktadır.

Öğrenciler, Yüksekokula davet edilen çeşitli sektörlerde görevli profesyonel uzmanlarının verdiği konferans ve seminerlerin yardımıyla teorik bilgilerin pratikteki yansımalarını görebilmekte ve bu kişilerin tecrübelerinden de faydalanarak daha donanımlı birer birey olarak yetiştirilmektedir.

Programın ERASMUS+ Programı kapsamında yaz aylarında yine aynı program kapsamında staj hareketliliği imkânından da üniversitemiz tarafından belirlenen gerekli koşulları sağlamaları halinde yararlanabilmektedirler.

Bankacılık ve Sigortacılık Program Yeterlilikleri

  • Bankacılık ve Sigortacılık Hizmetleri alanında temel düzeyde bilgilere sahiptir.
  • Bankacılık ve Sigortacılık alanına ilişkin bilgi ve belgeleri analiz etme, yorumlama ve değerlendirme becerisine sahiptir
  • Bankacılık ve Sigortacılık alanına ilişkin edindiği bilgileri karar, uygulama ve davranışlarında kullanır.
  • Türk Dilini ve yabancı dili doğru olarak kullanır. Türkçe ve İngilizce yazılmış resmi ve teknik belgeleri okur, anlar ve hazırlar. Türkçe ve Yabancı dilde yazılı ve sözlü iletişim kurar.
  • Bankacılık ve Sigortacılık alanı ile ilgili edindiği bilgi ve beceriler düzeyindeki düşüncelerini ve önerilerini ilgililere yazılı ve sözlü olarak aktarır.
  • Kendisine verilen görev ve sorumlulukları yerine getirir.
  • Türkiye Cumhuriyeti tarihi ve Atatürkçü düşünce hakkında doğru bilgiler kazanır; Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda çağdaş ve bilimsel tabanlı düşünür.
  • İşletim sistemi, temel ofis yazılımları ve bilgisayar genel donanımı hakkında bilgi sahibi olur. Bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanarak mesleki gelişime faydalı dokümanlara ulaşır.
  • Bankacılık ve Sigortacılık konusunda güncel bilgi ile desteklenmiş kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. Bu alanda edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri bu alanda ileri bir eğitim düzeyinde ya da benzer alanlarda kullanabilme becerisi kazanır.
  • Mesleği ile ilgili sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerisi kazanır. Bu alanla ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak ürütebilme yetkinliği kazanır.
  • Bankacılık ve Sigortacılık ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ya da ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme yetkinliği kazanır.
  • Bankacılık ve Sigortacılık alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme yetkinliğine sahip olur.
  • Yaşam boyu öğrenme bilinci kazanır.
  • Bankacılık ve Sigortacılık ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme yetkinliğine sahip olur.
  • Mesleği ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçların duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma. Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma
  • Ülke genelinde ve özellikle bölgedeki sektörel uygulamalar  hakkında bilgi ve beceriye sahip olur.
  • Öğrenme gereksinimlerine yönelik programlara, değişime ve yeniliğe katılıma açık olur.
  • Temel matematiksel kavramları bilir ve problem çözümlerinde kullanır.


Ölçme ve Değerlendirme

Öğrencilerin ders başarısının değerlendirilmesi Akdeniz Üniversitesi’nin Akdeniz Üniversitesi Ön Lisans–Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve Akdeniz Üniversitesi Ders İşlemleri, Sınav ve Başarı Değerlendirme Yönergesi uyarınca yapılmaktadır. Bu kapsamda klasik yazılı, test, uygulama, seminer, ödev vb. sınav ve ölçme değerlendirme yöntemlerinden yararlanılmaktadır.

Bankacılık ve Sigortacılık Programı Mezunlarının İstihdamı

Finans-Bankacılık ve Sigortacılık Programı, örgün ve ikinci öğretimde hizmet veren bir programdır. Finans-Bankacılık ve Sigortacılık Programından mezun olanlar;

  • Sigorta Şirketlerinin Genel Müdürlüklerinde, Bölge Müdürlüklerinde
  • Sigorta Acentelerinde, Broker Ofislerinde,
  • Bankalarda sigorta yetkilisi olarak,
  • Sigorta Ekspertiz Ofislerinde,
  • Bankalarda satış ve gişe görevlisi olarak,

 
istihdam edilmektedirler.

İleri Düzey Öğrenim İmkânları

Mezunlarımız doğrudan iş hayatına girebilmelerinin yanında, ÖSYM tarafından Türkiye çapında her yıl düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) yolu ile de birçok ulusal üniversitenin Açık Öğretim Fakülteleri veya örgün öğretim veren fakülteleri ve 4 yıllık lisans eğitimi veren yüksekokullarına 4 yıllık Lisans programlarına da geçiş yapabilmektedir.  Söz konusu bu programlardan bazıları:

  • Risk Yönetimi ve Sigortacılık
  • Finans ve Bankacılık
  • Aktüerya
  • Ekonomi
  • İşletme
  • Ekonometri
  • Çalışma Ekonomisi


(Kaynak: Tablo-2 “Ön Lisans Mezuniyet Alanlarına Göre Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları”, ÖSYM 2021-DGS Yerleştirme Tercih Kılavuzu)

Yukarıda belirtilen alanlarda Lisans diplomasını alan mezunlarımız, gerekli sınavlara girerek lisansüstü eğitim (Yüksek Lisans ve Doktora) yapma imkânına da sahip olabilmektedir.

Eklenme tarihi :25.04.2022 18:46:58
Son güncelleme : 19.08.2024 09:58:04