Medya ve İletişim Hakkında Genel Bilgi
Medya ve İletişim Programı, ön lisans düzeyinde örgün öğretim veren bir programdır. Medya ve İletişim Programı kompakt bir bölüm olup içeriğinde genel olarak Gazetecilik, Halkla ilişkiler ve Sinema Televizyon/Radyo, Sinema ve Televizyon alanlarına ilişkin dersler bulunmaktadır
Program mezunları, radyo, televizyon, gazete, medya, prodüksiyon merkezlerinde ve kurum ve kuruluşların ilgili birimlerinde istihdam edilmektedir. Gazetelerde, televizyon haberciliği ve programcılığı alanlarında, internet yayıncılığında, radyo yapımcılığında, TV yayıncılığının teknik birimlerinde, reklam sektöründe, kurumsal iletişim uzmanlığı ve sosyal medya tasarımcılığı gerektiren iş kollarında çalışabilecek donanıma kavuşurlar. Medya ve İletişim programcılığı mezunları, İletişim Fakültesi mezunları gibi yayın-yapım konusunda uzman olacaklardır. Mezunlar aynı zamanda kendiişlerini kurabilecek yeterliliklere ve donanımı sahip olacaklardır.
Program, radyo ve televizyon kurumlarına, gazetelere ve haber ajanslarına, internet medyasına, kurumların/kuruluşların ilgili birimlerine nitelikli işgücü yetiştirilmesini amaçlamaktadır.
Medya ve İletişim, kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarının iletişim sektöründe hizmet ürettiği bir alandır. Bu alanda radyo, televizyon, sinema ve prodüksiyon şirketleri, reklam ajansları, haber ajansları, internet medyası vb. bulunmaktadır. Görsel ve işitsel iletişim araçlarının hayatımızda yerini hızla alması, sektörde teknik eğitim almış nitelikli insan gücüne olan ihtiyacı artırmıştır.
Medya ve İletişim Programı, gazetecilik, Radyo-TV haberciliği, Radyo-TV programcılığı, internet yayıncılığı, kurumsal iletişim gibi alanlarda öğrencilere gerekli teknik ve teorik formasyonu kazandırmayı hedeflemektedir. Böylece Medya ve İletişim alanında çalışabilecek donanımlı, üretebilen, problem çözebilen, alanına hâkim bireylerin sektöre kazandırılması amaçlanmaktadır.
Özetle, medya ve iletişim sektörünün ihtiyaç duyduğu uygulama becerisi yüksek olan teknik donanıma haiz, sektörün her kademesinde kendisine güven duyan, takım çalışmasına yatkın, sorumluluk alabilen ve meslek ahlakına uyan elemanlar yetiştirmektir.
Medya ve İletişim Program Yeterlilikleri
Programdan mezun olarak ön lisans diplomasını alan öğrencilerimizin aşağıda belirtilen temel yeterlilikleri sağlayacak şekilde eğitilmeleri amaçlanmaktadır:
- Mesleki bilgi ve becerilerini çağın gereklerine göre kullanabilir.
- İletişim ile ilgili bilgileri kullanabilme becerisine sahip olur.
- Grafik tasarım ve video kurgu/montaj programlarını tanır.
- Gelişim ve yenileşmeye açıktır, ulusal değerleri özümsemiş ve evrensel değerlere ulaşmış, analitik düşünebilir, olaylara ve sorunlara bütüncül bakış açısı sergileyip çözüm önerileri ortaya koyabilir ve grupla işbirliği yaparak sorumluluk alır.
- Temel düzeyde Fotoğraf çekebilir ve Video kaydedebilir.
- Bilgi ve becerileri eleştirel bir biçimde değerlendirir.
- Görüntü oluşturma ve değiştirme bilgisine sahiptir.
- Haber yazma ve toplama tekniklerini bilir.
- Alanıyla ilgili yabancı dil becerilerine sahip olur.
- Bilgi ve iletişim teknolojilerini etkin bir biçimde kullanır.
- Kurum kültürüne ve toplumun değerlerine uygun davranır.
- Temel hak ve özgürlükler, iş dünyası ve sosyal güvenlik konularında yeterli bilgiye ve bilinç sahibidir.
- Değişime ve yeniliğe açıktır.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilerin ders başarısının değerlendirilmesi Akdeniz Üniversitesi’nin Akdeniz Üniversitesi Ön Lisans–Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve Akdeniz Üniversitesi Ders İşlemleri, Sınav ve Başarı Değerlendirme Yönergesi uyarınca yapılmaktadır. Bu kapsamda klasik yazılı, test, uygulama, seminer, ödev vb. sınav ve ölçme değerlendirme yöntemlerinden yararlanılmaktadır.
Programdan Mezun Olanların Alacağı Unvan
Bu programdan mezun olan öğrenciler “İletişim Teknikeri”, “Radyo-Televizyon Teknikeri”, ‘’Kamera Teknikeri’’ ve ‘’Program Yapım Teknikeri’’ olarak unvan alacaklardır.
Medya ve İletişim Programı Mezunlarının İstihdamı
Programın amacı, endüstrinin ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanlar yetiştirmek olduğu için bu programdan mezun olan kişi, şirket veya kurumların ihtiyaçlarını karşılayacak bilgi beceri ve uygulama yeterliliklerine sahip olacaktır.
Program mezunları, radyo, televizyon, gazete, medya, prodüksiyon merkezlerinde ve kurum ve kuruluşların ilgili birimlerinde istihdam edilmektedir.
Potansiyel iş alanları arasında gazetecilik, televizyon haberciliği ve programcılığı, internet yayıncılığı, radyo yapımcılığı ve yayıncılığı, reklam yapımcılığı, kurumsal iletişim uzmanlığı ve sosyal medya tasarımcılığı sayılabilir.
İleri Düzey Öğrenim İmkanları
Program mezunlar aynı zamanda ÖSYM tarafından açılan DGS (Dikey Geçiş Sınavı)’de başarılı oldukları takdirde aşağıdaki listede yer alan lisans bölümlerine geçiş yapabilmektedirler.
- Basın ve Yayın
- Film Tasarım
- Fotoğraf ve Video
- Gazetecilik
- Görsel İletişim
- Görsel İletişim Tasarımı
- Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı
- İletişim
- İletişim Bilimleri
- İletişim Sanatları
- İletişim ve Tasarım
- Medya ve İletişim
- Medya ve İletişim Sistemleri
- Radyo ve Televizyon
- Radyo-Televizyon ve Sinema
- Sinema ve Televizyon
- Televizyon Haberciliği ve Programcılığı
- Yeni Medya
(Kaynak: Tablo-2 “Ön Lisans Mezuniyet Alanlarına Göre Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları”, ÖSYM 2021-DGS Yerleştirme Tercih Kılavuzu)
Yukarıda belirtilen alanlarda Lisans diplomasını alan mezunlarımız, gerekli sınavlara girerek lisansüstü eğitim (Yüksek Lisans ve Doktora) yapma imkânına da sahip olabilmektedir.
Son güncelleme : 6.09.2024 15:47:29