İşletme Yönetimi Programı


İşletme Yönetimi Hakkında Genel Bilgi

İşletme yönetimi birçok farklı rolü, profesyonel ortamı ve büyüme fırsatlarını içeren geniş bir alandır. Basit bir ifadeyle işletme yönetimi; bir organizasyonun kaynaklarını, zamanını ve çalışanları yönetme işidir. Bu yönetimi yapan kişilere işletmeci denir. İşletme profesyonelleri, işletmelerin ve organizasyonların etkili, verimli ve karlı bir şekilde yürütülmesini sağlamak için çalışır. Bu, çeşitli disiplinlerde bilgi ve beceri gerektiren dengeleyici bir eylemdir.

İşletme alanında çalışmak, nicel beceriler ve fikirleri iletmek, başkalarını etkilemek, geri bildirimde bulunmak, etkili ve bilgilendirici sunumlar yapmak gibi yumuşak beceriler gerektirir. İşletmeciler, genellikle en azından temel bir muhasebe, finans, pazarlama, insan kaynakları ve bilgi teknolojisi anlayışına ihtiyaç duyarlar ve çoğu zaman bir uygulama alanında uzmanlaşırlar.

İş dünyasında başarılı olan kişilerde açık ve etkili iletişimciler olmalıdır ve bir iş idaresi kalabalık ekiplerle işbirlikçi projelerde çalışmayı gerektirir. İş yükünün üstesinden gelmek, işin zorluğunun sadece bir parçasıdır. Meslektaşlarının ve denetçilerinin güvenebileceği bir ekip üyesi olmakta işletmeci başarısının çok önemli bir parçasıdır.

İşletmeci, sahibi olduğu ya da olmadığı bir işi yöneten, işletmenin faaliyetlerini ve çalışanlarını denetlemekten sorumlu kişilerdir. Küçük işletmelerde işletmeci, işletmenin sahibi kişi olsa da daha büyük işletmelerde işletmeci kavramı daha geniş tutulmuştur.

İşletmeci otel, banka, reklamcılık veya sigortacılık gibi işlerde, işletmenin yönetimi, yapılan üretim, finans konuları, muhasebe, satış ve pazarlama gibi konularda uzman, küçük bir işletme açıp yönetebilecek bilgi ve yeteneğe sahip kişidir. Günümüzde işletmeci kavramından çok işletme yöneticisi kavramı hâkimdir. İşletmenin sahibi olmakla işletmeyi yönetmek, tek kişilik işletmelerde aynı gibi görünse de bir işletmenin sahibi olmakla, işletmeci olmak farklı durumlardır.

İşletmeciler yani işletme yöneticileri, küçük ve büyük kuruluşlarda ya da büyük işletmelerde pazarlama, satış ya da üretim gibi bireysel departmanlarda, günlük operasyonları denetler. İşe yeni eleman almak, eğitmek, değerlendirmek ve finansal hedeflere ulaşmayı sağlamak gibi işletme faaliyet süreçlerini takip ederler.

İşletme yöneticisi, işçilerin faaliyetlerini denetler. İşe alımları yapar. İş eğitimlerini verdirir ve değerlendirmeleri yapar. İşletmenin finansal açıdan büyümesine yardımcı olur. Bütçe geliştirip uygulayabilir. Üst yönetim için raporlar hazırlayabilir ve departmanın şirket politikalarına uymasını sağlayabilir. Kuruluşun günlük faaliyetlerini denetler.

Küçük işletmelerde tüm sorumluluk tek bir kişiye bağlı olmaktadır. Tüm kararları işletme sahibinin alması beklendiğinden, kişinin iş ile ilgili her türlü bilgiyi öğrenmesi önemlidir.

İşletmeci, ayrıca işçilerin işlerini tamamlamak için gerekli kaynaklara sahip olmasını da sağlamalıdır. Şirketin büyüklüğü, yöneticinin gerçekleştirdiği faaliyetlerin türünü belirleyebilir. Yöneticiler, bölümün veya şirketin performansını işletmenin hedef ve planlarına göre değerlendirir.

Bazı işletme yöneticileri bölümlerindeki çalışanlar için performans değerlendirmeleri, işe alma ve disiplin gibi insan kaynakları faaliyetlerini gerçekleştirir. Performans değerlendirmeleri hedef belirleme, çalışanları motive etme ve geliştirme fırsatı sunmaktadır. Yöneticiler, teşvikler ve olumlu geri bildirimler yolu ile çalışanları motive eder.

Her türden şirket ve kuruluşun kalifiye işletme profesyonelleri için büyük bir talebi vardır ve işletme lisans derecelerine sahip olan kişiler, lise mezunlarından daha fazla para kazanmaya ve iş güvencesine sahip olmaya devam etmektedirler. Çalışma İstatistikleri raporlarına göre; işletme ve finans mesleklerindeki işlerin 2014 ve 2024 yılları arasında %8 oranında büyümesinin beklendiğini ve ekonomiye 600.000’den fazla yeni iş ekleneceği belirtilmiştir. İster liderlik için adım atmak isteyen, isterse kariyer değişikliği yapmak isteyen, ya da bir gün kendi işine başlamayı hayal eden kişiler için işletme eğitimi almak çok yönlü ve esnek bir seçimdir.

Kar amacı güden her işletmenin başarılı bir işletmeciye ihtiyacı vardır. İşletmeciler ekip ile işveren arasındaki köprüdür ve işin başarısını doğrudan etkileyen en önemli bireylerdir. Yumuşak becerilere ve yenilikçi zihniyete sahip bir işletmeci firmasını yukarılara taşırken, bu özelliklere sahip olmayan bir işletmeci firmasını zor şartlar altında bırakır.

Günümüzde en popüler alanlardan biri olan İşletmecilik mesleğinin, gelecekte de bu geçerliği sürdüreceği açıktır. İşletme mesleğini tercih edecek adayların; ekonomi, sosyoloji, psikoloji, ticaret hukuku, muhasebe, finans,  pazarlama vb. gibi sosyal bilimler konularına ilgili olması beklenir. Ayrıca iş ve ticaret hayatında başarılı olabilmek için insanlarla işbirliği yapabilmek, diyalog kurma konusunda istekli ve becerili olmak, dinamik bir hayat tarzını benimsemiş olmak bu meslekte başarıya ulaşmak için gerekli koşullardır.

Yüksekokulumuz İşletme Yönetimi Programı

Yüksekokulumuz İşletme Yönetimi Ön Lisans Programı 2004 yılından beri tüm sektörlerin güncel ihtiyaçları doğrultusunda; ürünlerin sınıflandırılması, standartlaştırılması, pazar araştırmalarının yapılması, satın alınması, tanıtımı (tutundurulması), satışı, dağıtımı, nakliyesi, depolanması, vb. gibi konularda kamu ve özel sektör için ihtiyaç duyulan personelleri yetiştirmektedir.

Programımız öğretime elemanlarına ilişkin bilgilere Yüksekokulumuz Resmi Web Sitesi üzerinden ulaşılabilir.

Öğrenci Kabul Koşulları

Öğrencilerimizin yerleştirme işlemi her yıl ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Lise mezunu adaylardan ÖSYM tarafından gerçekleştirilen merkezi Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’na katılarak gerekli başarıyı gösterenler, YÖK’ün belirlediği kontenjana göre iki yıllık ön lisans eğitimi almak üzere her yıl normal ve ikinci öğretim 1. sınıfları için yaklaşık 80’er kişilik kontenjan dâhilinde programımıza kayıt yaptırabilmektedir.

Eğitim-Öğrenim Şekli ve Genel İçeriği

Tüm yüksekokul programlarında olduğu gibi İşletme Yönetimi Programı sınıfları için de örgün öğretim dersleri hafta içi 0830–1720 arasında gerçekleştirilmektedir.

Hem teori hem de uygulama derslerine Akdeniz Üniversitesi Ders İşlemleri, Sınav ve Başarı Değerlendirme Yönergesi gereği devam zorunluluğu bulunmaktadır. Kayıtlı öğrencilerimiz 2 yıl boyunca yaklaşık 40 adet ders alarak mezuniyete hazırlanmaktadır.

Program kapsamında İşletme, Matematik, İstatistik, İktisat, Hukuk, Muhasebe, Bilgisayar Teknolojileri gibi temel derslerin yanında; Müteri İlşkileri Yönetimi, Pazarlama Yönetimi, Dış Ticaret İşlemleri, E-Ticaret, Finansal Yönetim, Toplam Kalite Yönetimi, Üretim Yönetimi, İşletme Stratejileri vb. gibi meslek dersleri verilmektedir. Programımız müfredatında yer alan dersler, içerikleri, öğrenim çıktıları vb. konular için için Ders Bilgi Paketi Veri Tabanı’ndan detaylı bilgi alınabilir.

Derslerin içerikleri; sektör temsilcileri, mezun öğrenciler ve öğretim elemanlarımızdan oluşan Danışma Kurulu’nun önerileri doğrultusunda güncel ihtiyaçlar, gereksinimler ve beklentilere göre düzenli olarak revize edilmektedir.

Teorik dersler dışında uygulamalı derslerle de desteklenen eğitim sistemi, öğrencilerin mezuniyetleri sonrasında iş hayatına uyum süreçlerinin hızlandırılması sağlamaktadır.

Öğrenciler, Yüksekokula davet edilen çeşitli sektörlerde görevli profesyonel muhasebe, çeşitli sektörlerdeki, işletme yöneticilerinin verdiği konferans ve seminerlerin yardımıyla teorik bilgilerin pratikteki yansımalarını görebilmekte ve bu kişilerin tecrübelerinden de faydalanarak daha donanımlı birer birey olarak yetiştirilmektedir.

Programın ERASMUS+ Programı kapsamında bazı Avrupa üniversiteleri ile öğrenim hareketliliği kapsamında anlaşması mevcut olup, öğrencilerimiz ayrıca 2.sınıfı bitirdikleri yaz aylarında yine aynı program kapsamında staj hareketliliği imkânından da üniversitemiz tarafından belirlenen gerekli koşulları sağlamaları halinde yararlanabilmektedirler.

İşletme Yönetimi Programı Program Yeterlilikleri

Programdan mezun olarak ön lisans diplomasını alan öğrencilerimizin aşağıda belirtilen temel yeterlilikleri sağlayacak şekilde eğitilmeleri amaçlanmaktadır:

  • İşletme Yönetimi ile ilgili temel bilgiye sahiptir.
  • İşletme Yönetimi ile ilgili bilgileri kullanabilme becerisine sahip olur.
  • Alanına özgü bilgi ve görüşlerini toplamak, analiz etmek ve müdahale edebilme yeteneğine sahiptir.
  • Kendisine verilmiş olan görev ve sorumlulukları yerine getirme kabiliyetine sahiptir.
  • Koşullar için pratikte veya öngörülemeyen durumlarda bir çözüm üretme yeteneğine sahiptir.
  • Grupla işbirliği yapmak ve sorumluluk almak.
  • Alanı ile ilgili temel matematik hesaplarını yapar.
  • Bilgi ve becerileri eleştirel bir biçimde değerlendirir.
  • Öğrenmenin dinamik bir süreç olduğunu kavradığını gösterir.
  • İhtiyaçlarına yönelik yeni bilgiler öğrenmek için açık olduğunu gösterir.
  • Alanı ile ilgili konuları, ilgili makamlara nominal ve / veya sözlü olarak aktarabilme yeteneğine sahiptir.
  • Alanıyla ilgili yabancı dil becerilerine sahip olur.
  • Bilgi ve iletişim teknolojilerini etkin bir biçimde kullanır.
  • Kurum kültürüne ve toplumun değerlerine uygun davranır.
  • Temel hak ve özgürlükler, iş dünyası ve sosyal güvenlik konularında yeterli bilgiye ve bilinç sahibidir.
  • Değişime ve yeniliğe açıktır.


Ölçme ve Değerlendirme

Öğrencilerin ders başarısının değerlendirilmesi Akdeniz Üniversitesi’nin Akdeniz Üniversitesi Ön Lisans–Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve Akdeniz Üniversitesi Ders İşlemleri, Sınav ve Başarı Değerlendirme Yönergesi uyarınca yapılmaktadır. Bu kapsamda klasik yazılı, test, uygulama, seminer, ödev vb. sınav ve ölçme değerlendirme yöntemlerinden yararlanılmaktadır.

İşletme Yönetimi Programı Mezunlarının İstihdamı

İşletme yönetimi programının temel amacı; kamu ve özel sektör işletmelerinin ihtiyaç duydukları, becerili, bilgili ve eğitilmiş ara eleman yetiştirmektir. İşletmenin iç düzeni ve çalışmaları, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör hakkında bilgili kılınan mezunlar; işletmecilik alanındaki temel ilkelerin, yönetim kademelerinin sorumluluklarının, piyasanın özelliklerinin farkındadırlar. Bu programda işletmenin bütün bölümlerinde görev yapabilen, alanı ile ilgili konularda bireysel veya grup olarak çalışma gerçekleştirebilen, hukuki sorumluluklarının bilincinde olan, ekonomi ve borsa ile ilgili temel kavramları bilen, kendi adına işletme kurup çalıştırabilme becerisine sahip, mesleği ile ilgili bilgisayar programlarını kullanabilen, etkili iletişim kurabilen mezunlar yetiştirilmektedir.

Günümüzde öğrencilerimizin iş hayatına atılırken kendilerini rakiplerinden ayıracak özelliklerle donanmış olmaları son derece önem taşımaktadır. Bu açıdan İşletme Yönetimi Programı, alanında uzman akademik kadro ile kaliteli bir eğitimi sunarak öğrencilerimizin ihtiyaç duyacakları bilgi donanımını sağlamayı amaçlamaktadır.

İşletme Yönetimi Programı Programı’ndan mezun olan öğrencilere "Meslek Elemanı" unvanı verilir. Mezunlar tüm özel veya kamu kurum, kuruluş ve işletmelerinde; satış elemanı, pazarlama programcısı, pazarlama araştırmacısı, dış ticaret elemanı vb. olarak çalışabilirler.

Program mezunları, iş dünyasında özel sektör veya kamu kesimi de dâhil olmak üzere bütün işletmelerde pazarlama, finans, muhasebe, bankacılık, sigortacılık, halkla ilişkiler, insan kaynakları alanlarında sanayi ve ticari işletmelerde ara elemanı olarak iş imkânı bulabilmektedirler.

Kuruluşundan günümüze kadar programımızdan mezun olan öğrencilerimizn önemli bir kısmı gerek girişimci gerekse personel olarak halen kamu ve özel sektör işletmelerindeki çeşitli pozisyonlarda nitelikleri ölçüsünde istihdam edilmektedir.

Yüksekokulumuzun okul-sektör işbirliği uygulamaları sayesinde öğrencilerimizin ve mezunlarımızın özellikle ilimizde faaliyet gösteren muhtelif firmaların okulumuza ulaştırılan talepleri doğrultusunda yarı veya tam zamanlı iş fırsatlarından haberdar olmaları sağlanmaktadır. Böylece hem personel arayan işletmelerin ihtiyaçları karşılanırken hem de dileyen öğrencilerimizin iş tecrübeleri edinmelerinin yanında ekonomik açıdan da kendilerine yetebilir bireyler olmalarına da imkânlar dâhilinde olanak tanınabilmektedir.

İleri Düzey Öğrenim İmkânları

Mezunlarımız doğrudan iş hayatına girebilmelerinin yanında, ÖSYM tarafından Türkiye çapında her yıl düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) yolu ile de birçok ulusal üniversitenin Açık Öğretim Fakülteleri veya örgün öğretim veren fakülteleri ve 4 yıllık lisans eğitimi veren yüksekokullarına 4 yıllık Lisans programlarına da geçiş yapabilmektedir.  Söz konusu bu programlar:

  • Bankacılık
  • Bankacılık ve Finans
  • Bankacılık ve Finansman
  • Bankacılık ve Sigortacılık
  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  • Girişimcilik
  • İşletme
  • İşletme Bilgi Yönetimi
  • İşletme Enformatiği
  • İşletme-Ekonomi
  • Lojistik Yönetimi
  • Muhasebe ve Finans Yönetimi
  • Muhasebe ve Finansal Yönetim
  • Muhasebe ve Denetim
  • Sağlık Yönetimi
  • Sermaye Piyasası
  • Sermaye Piyasası Denetim ve Derecelendirme
  • Sermaye Piyasaları ve Portföy Yönetimi
  • Sigortacılık
  • Sigortacılık ve Risk Yönetimi
  • Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik
  • Teknoloji ve Bilgi Yönetimi
  • Uluslararası Finans
  • Uluslararası Finans ve Bankacılık
  • Uluslararası İşletme
  • Uluslararası İşletmecilik
  • Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Uluslararası
  • Ticaret, Lojistik ve İşletmecilik
  • Uluslararası Ticaret
  • Uluslararası Ticaret ve Finans
  • Uluslararası Ticaret ve Finansman
  • Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
  • Uluslararası Ticaret ve Lojistik
  • Uluslararası Ticaret ve Pazarlama
  • Yönetim Bilişim Sistemleri


(Kaynak: Tablo-2 “Ön Lisans Mezuniyet Alanlarına Göre Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları”, ÖSYM 2021-DGS Yerleştirme Tercih Kılavuzu)

Yukarıda belirtilen alanlarda Lisans diplomasını alan mezunlarımız, gerekli sınavlara girerek lisansüstü eğitim (Yüksek Lisans ve Doktora) yapma imkânına da sahip olabilmektedir.

Eklenme tarihi :25.04.2022 21:59:26
Son güncelleme : 22.08.2024 11:45:13