Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Hakkında Genel Bilgi
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı birinci ve ikinci öğretimde hizmet veren bir programdır. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programından mezun olan öğrenciler kamu kurumlarında ve özel sektörde çalışabilmektedir. Ayrıca Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Büroları ve Yeminli Mali Müşavirlik bürolarında yardımcı eleman olarak çalışabilmektedirler. Ön lisans mezunu olup dikey geçiş sınavı ile lisansı tamamlayan ve yasal zorunlulukları yerine getirenler muhasebe mesleğini kendi iş yerlerinde yerine getirebilmektedirler.
Toplumun ve kuruluşların gücünü arttıracak araştırma ve nitelikli eğitim hizmetlerini; geliştirerek teşvik ve yardım ederek sağlamak; toplumun ve kuruluşların ihtiyaçlarına uygun bilgi, beceri ve tutum gösteren ulusal ve uluslararası düzeyde kalifiye elemanlar yetiştirmeyi, yüksekokulumuz kendine misyon edinmiştir. Bunun yanında kendini sürekli geliştiren, gerekli bilgi ve becerilerle donatılmış, bilgisayar büro program ve donanımlarını iyi derecede kullanabilen, iyi insan ilişkileri ve etkili iletişim kurabilen, sorumluluk sahibi, sorun çözebilen yüksek düzeyde muhasebe meslek elemanları ve sektörün bu alandaki nitelikli personel ihtiyaçlarına cevap vermektir.
Sektörle programı buluşturan, çağın gereklerine uygun, evrensel niteliklere ve mesleki donanıma sahip insan gücü yetiştirmenin yanı sıra öğrencilerimizin hızla gelişen teknolojiye uyum sağlama, alanındaki sorunlara çözüm üretme, karar verme, sorumluluk alma ve girişimci olma özelliklerine sahip, yenilikçi ve ulusal değerlere saygılı, bireyler yetiştiren nitelikli bir program olmaktır.
Yüksekokulumuz Muhasebe Programı
Yüksekokulumuz Muhasebe Ön Lisans Programı tüm sektörlerin güncel ihtiyaçları doğrultusunda; muhasebe ve vergi konusunda hizmet veren muhasebe ve müşavirlik bürolarının, kamu veya özel sektör kuruluşlarının muhasebe ve finans bölümlerinin ihtiyacını karşılayacak muhasebe meslek elemanı yetiştirmektir.
Programımız öğretime elemanlarına ilişkin bilgilere Yüksekokulumuz Resmi Web Sitesi üzerinden ulaşılabilir.
Öğrenci Kabul Koşulları
Öğrencilerimizin yerleştirme işlemi her yıl ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Lise mezunu adaylardan ÖSYM tarafından gerçekleştirilen merkezi Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’na katılarak gerekli başarıyı gösterenler, YÖK’ün belirlediği kontenjana göre iki yıllık ön lisans eğitimi almak üzere her yıl normal ve ikinci öğretim 1. sınıfları için yaklaşık 80’er kişilik kontenjan dahilinde programımıza kayıt yaptırabilmektedir.
Eğitim-Öğrenim Şekli ve Genel İçeriği
Tüm yüksekokul programlarında olduğu gibi Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı sınıfları için de örgün öğretim dersleri hafta içi 0830–1720 arasında gerçekleştirilmektedir.
Hem teori hem de uygulama derslerine Akdeniz Üniversitesi Ders İşlemleri, Sınav ve Başarı Değerlendirme Yönergesi gereği devam zorunluluğu bulunmaktadır. Kayıtlı öğrencilerimiz 2 yıl boyunca yaklaşık 40 adet ders alarak mezuniyete hazırlanmaktadır.
Program kapsamında Programda; Ticaret Hukuku, Genel Matematik, İletişim, Genel İletişim, Temel Hukuk, Bilgi ve İletişim Teknolojisi, A.İ.İ.T, Türk Dili, Genel Muhasebe, Dönem Sonu Muhasebe İşlemleri, Davranış Bilimleri, Ekonomi, Maliyet Muhasebesi, Şirketler Muhasebesi, Bilgisayarlı Muhasebe I-II, Denetim, Uzmanlık Muhasebesi, Mali Tablolar Analizi, Türk Vergi Sistemi, İnsan Kaynakları, Türkiye Muhasebe Standartları vb. gibi meslek dersleri verilmektedir. Programımız müfredatında yer alan dersler, içerikleri, öğrenim çıktıları vb. konular için için Ders Bilgi Paketi Veri Tabanı’ndan detaylı bilgi alınabilir.
Derslerin içerikleri; sektör temsilcileri, mezun öğrenciler ve öğretim elemanlarımızdan oluşan Danışma Kurulu’nun önerileri doğrultusunda güncel ihtiyaçlar, gereksinimler ve beklentilere göre düzenli olarak revize edilmektedir.
Teorik dersler dışında uygulamalı derslerle de desteklenen eğitim sistemi, öğrencilerin mezuniyetleri sonrasında iş hayatına uyum süreçlerinin hızlandırılması sağlamaktadır.
Öğrenciler, Yüksekokula davet edilen çeşitli sektörlerde görevli profesyonel muhasebe uzmanlarının verdiği konferans ve seminerlerin yardımıyla teorik bilgilerin pratikteki yansımalarını görebilmekte ve bu kişilerin tecrübelerinden de faydalanarak daha donanımlı birer birey olarak yetiştirilmektedir.
Programın ERASMUS+ Programı kapsamında bazı Avrupa üniversiteleri ile öğrenim hareketliliği kapsamında anlaşması mevcut olup, öğrencilerimiz ayrıca 2.sınıfı bitirdikleri yaz aylarında yine aynı program kapsamında staj hareketliliği imkanından da üniversitemiz tarafından belirlenen gerekli koşulları sağlamaları halinde yararlanabilmektedirler.
Muhasebe Program Yeterlilikleri
Programdan mezun olarak ön lisans diplomasını alan öğrencilerimizin aşağıda belirtilen temel yeterlilikleri sağlayacak şekilde eğitilmeleri amaçlanmaktadır:
- Muhasebe meslek elemanı çalışacağı işletmeler hakkında, özellikle işletmelerin nasıl örgütlendiği, finanse edildiği ve yönetildiğinin yanı sıra işletmenin çevresi ile ilgili bilgileri öğrenir.
- Mali işlemleri analiz edip gerekli muhasebe kayıtlarını tutar ve mali raporları hazırlayıp analiz eder ve yorumlar.
- İş dünyasında muhasebe yöntemleri ve uygulamalarına ilişkin bilgiye sahip olur.
- Muhasebe işlemleri sürecinde ihtiyaç duyacağı hukuki altyapıya sahip olur.
- Muhasebecilik mesleğini yerine getirirken konusu ile ilgili, yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası gelişmeleri kavrar, yorumlar sözlü ve yazılı iletişim kurma becerileri gösterir.
- Sosyal güvenlik işlemlerini ve vergi hesaplamalarını yapan, muhasebe belgelerini işleyip, beyanname düzenler.
- Muhasebe meslek elemanı kamu çıkarlarına ve sosyal sorumluluğa duyarlı, yaşam boyu öğrenme, güvenilirlik, sorumluluk, zamanı planlama ve yasalar ve düzenlemeler konularına uyum sağlar ve farkındalığa sahip olur.
- Bireysel ve grup olarak sorumluluk alır, ilgili kişilerle etkin iletişim kurar, nitel ve nicel verileri kullanarak çıkan sorunları çözer.
- Maliyet ve finans bilgilerini kavrar
- Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu tarafından yayınlanan; Kavramsal Çerçeve, Türkiye Muhasebe Standartları (TMS),Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS),yorumlarını bilir ve ihtiyaca uygun şekilde kullanılması konularında beceriler sunar.
- Türkiye Cumhuriyeti tarihi ve Atatürkçü düşünce hakkında doğru bilgiler kazanır; Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda çağdaş ve bilimsel tabanlı düşünür.
- İşletim sistemi, temel ofis yazılımları ve bilgisayar genel donanımı hakkında bilgi sahibi olur. bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanarak mesleki gelişime faydalı dokümanlara ulaşır.
- Alanında güncel bilgi ile desteklenmiş kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. Bu alanda edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri bu alanda ileri bir eğitim düzeyinde ya da benzer alanlarda kullanabilme becerisi kazanır.
- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme yetkinliğine sahip olur.
- Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme yetkinliğine sahip olur.
- Mesleği ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçların duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel , kültürel ve etik değerlere sahip olma. Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma
- Yaşam boyu öğrenme bilinci kazanır.
- Öğrenme gereksinimlerine yönelik programlara, değişime ve yeniliğe katılıma açık olur.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilerin ders başarısının değerlendirilmesi Akdeniz Üniversitesi’nin Akdeniz Üniversitesi Ön Lisans–Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve Akdeniz Üniversitesi Ders İşlemleri, Sınav ve Başarı Değerlendirme Yönergesi uyarınca yapılmaktadır. Bu kapsamda klasik yazılı, test, uygulama, seminer, ödev vb. sınav ve ölçme değerlendirme yöntemlerinden yararlanılmaktadır.
Muhasebe Programı Mezunlarının İstihdamı
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programını bitiren öğrenciler "Ön Lisans Diploması" almaya hak kazanırlar ve muhasebe meslek elemanı ünvanı alırlar. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda kamu kurumlarının ve özel firmaların muhasebe ve finans bölümlerinde istihdam edilirler. Ayrıca Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin ve Yeminli Müşavirlerin bürolarında yardımcı eleman çalışabilirler.
İleri Düzey Öğrenim İmkanları
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı’nı başarı ile tamamlayarak mezun olan öğrenciler, aşağıdaki lisans programlarına YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda dikey geçiş yaparak lisans öğrenimlerine devam edebilirler, bu programdan dikey geçiş yapılabilecek lisans programları;
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
- Ekonomi
- İktisat
- İşletme
- İşletme Bilgi Yönetimi
- İşletme Enformatiği
- İşletme-Ekonomi
- Lojistik Yönetimi
- Maliye
- Muhasebe
- Muhasebe Bilgi Sistemleri
- Muhasebe ve Finans Yönetimi
- Muhasebe ve Finansal Yönetim
- Muhasebe ve Denetim
- Uluslararası Finans
- Uluslararası Finans ve Bankacılık
- Uluslararası İşletme
- Uluslararası İşletmecilik
- Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret
- Uluslararası Ticaret
- Uluslararası Ticaret, Lojistik ve İşletmecilik
- Uluslararası Ticaret ve Finans
- Uluslararası Ticaret ve Finansman
- Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik
(Kaynak: Tablo-2 “Ön Lisans Mezuniyet Alanlarına Göre Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları”, ÖSYM 2021-DGS Yerleştirme Tercih Kılavuzu)
Son güncelleme : 22.08.2024 11:56:55