Sosyal Hizmetler Programı


Sosyal Hizmetler Hakkında Genel Bilgi

Sosyal hizmetler, insanlara fayda sağlayan katkı sunan programlar bütünü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bugün toplumun farklı kesimlerinin farklı ihtiyaçları söz konusudur. Toplumun esenliği ve sosyal devlet olmanın bir gerekliliği olarak bu ihtiyaçların kamu kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, gönüllüler tarafından karşılanması gereklidir. Sosyal adaletin, refahın sağlanması esasen bu ihtiyaçlara cevap verebilme ve bireyleri, aileleri ve toplumu destekleyerek daha iyi olması için çeşitli uygulamaların ortaya konması gereklidir.

Geçmişte insanların bu daha çok gönüllü kişilerin faaliyetleri, hayırsever kuruluşlar, dini örgütlenmeler tarafından yerine getirilirken bugün hukuk ve sosyal devletinin bir gerekliliği olarak kamu tarafından veya kamu denetiminde gerçekleştirilmektedir. Toplumun daha karmaşık bir yapıya bürünmesi ve aileye ilişkin çeşitli değişimlerin varlığı günümüzde bireylerin daha fazla sorun yaşamasına neden olmaktadır. Bu sorunların çözümü için üretilen hizmetler ve yardımlar genel olarak sosyal hizmetlerin faaliyet alanını oluşturmaktadır.

Sosyal hizmetler özellikle toplumda yardıma ve desteğe ihtiyaç duyan engelliler, yaşlılar, çocuklar, gençler, suça sürüklenen çocuklar, yoksullar, göçmen, mülteci ve sığınmacılar gibi çeşitli konularda hizmetlerin ortaya konduğu bir alanı ifade etmektedir. Bu alanda çalışacak kişilerin birey, aile ve toplum ve sahip oldukları sorunlar hakkında bilgi sahibi olması gerekir. İnsana yardım üreten, hizmet eden bir alanda çalışan bireylerin bu doğrultuda insana yardım etmeyi sevmesi ve hizmet sunarken çeşitli bilgi, beceri ve değerlere sahip olması beklenir. Bu nedenle sosyal hizmetler alanında yer alacak bireylerin eğitimi son derece önemlidir.

Meslek Yüksekokulumuz Sosyal Hizmetler Programı

Meslek yüksekokulumuz sosyal hizmetler programı 2013 yılında ek yerleştirmeler ile ilk öğrencilerini almıştır. Programımız sosyal hizmetler alanında ihtiyaç duyulan nitelikli personelin yetiştirerek gereken bilgi, beceri ve değerlerin aktarılmasını sağlamayı amaçlamaktadır.

Teori ve pratik dersler ile öğrencilere sosyal hizmet (sosyal çalışma), insan davranışı, psikoloji, sosyoloji, iletişim, araştırma yönetimi, proje yönetimi gibi dersler müfredatımızda yer almaktadır. Ayrıca müfredatımızda sosyal hizmet ve alanlarına ilişkin farklı dersler yer almaktadır. (Ayrıntılı ders bilgisi için: Ders Bilgi Paketi Veri Tabanı)

Bölüm ve programımızda yer alan öğretim elamanlarının katkıları ile gerek teori içerikli dersler gerekse uygulamaya dayanan dersler iş birliği içerisinde başarılı bir biçimde yürütülmektedir. (Akademik kadro için ayrıntılı bilgi için: Akademik Personel)

Öğrenci Kabul Koşulları

Öğrencilerimizin yerleştirme işlemi her yıl ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Lise mezunu adaylardan ÖSYM tarafından gerçekleştirilen merkezi Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’na katılarak gerekli başarıyı gösterenler, YÖK’ün belirlediği kontenjana göre iki yıllık ön lisans eğitimi almak üzere her yıl normal ve ikinci öğretim 1. sınıfları için yaklaşık 80’er kişilik kontenjan dâhilinde programımıza kayıt yaptırabilmektedir.

Eğitim-Öğrenim Şekli ve Genel İçeriği

Tüm yüksekokul programlarında olduğu gibi Sosyal Hizmetler Programı sınıfları için de örgün öğretim dersleri hafta içi 0830–1720 arasında gerçekleştirilmektedir.

Hem teori hem de uygulama derslerin Akdeniz Üniversitesi Ders İşlemleri, Sınav ve Başarı Değerlendirme Yönergesi’ne göre yürütülmektedir. Sosyal hizmete giriş, psikoloji, sosyoloji, genel iletişim, insan davranışı ve sosyal çevre, sosyal sorunlar, Türkiye’nin sosyal yapısı gibi dersler programın müfredatında yer almaktadır. Tüm derslere ilişkin Ders Bilgi Paketi Veri Tabanı’ndan detaylı bilgi alınabilir.

Derslerin içerikleri; sektör temsilcileri, mezun öğrenciler ve öğretim elemanlarımızdan oluşan Danışma Kurulu’nun önerileri doğrultusunda güncel ihtiyaçlar, gereksinimler ve beklentilere göre düzenli olarak yenilenmektedir. Teorik dersler dışında uygulamalı derslerle de desteklenen eğitim sistemi, öğrencilerin mezuniyetleri sonrasında iş hayatına uyum süreçlerinin hızlandırılması sağlamaktadır.

Programımız genel olarak mesleki uygulamayı önemsemektedir. Bu kapsamda;

  • Alanda çalışan çeşitli meslek elamanları (sosyal hizmet uzmanları, psikologlar vb.) meslek yüksekokulumuza ve derslerimize konuk olarak katılmaktadır.
  • Konferans ve söyleşi gibi öğrencilerimize katkı sağlayacak etkinliklerin gerçekleştirilmesine özen göstermekteyiz.
  • Kurum ve kuruluş ziyaretleri yaparak öğrencilerimizin mevcut uygulamalar hakkında bilgi sahibi olmalarını arzu etmekteyiz.
  • Öğrencilerimiz 2. sınıf güz döneminde aldıkları “Sosyal Hizmet Kuruluşları” dersi ile gruplar halinde kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütü ziyaretlerinde bulunarak elde ettikleri bilgileri program öğrencileri ile paylaşmaktadır.
  • Öğrencilerimiz 2. sınıf güz döneminde aldıkları “Proje Tasarımı ve Yönetimi” dersinden öğrendikleri teorik bilgiyi 2. sınıf bahar döneminde aldıkları “Sosyal Hizmette Saha Araştırmaları ve Topluma Hizmet Uygulamaları” dersi ile pratiğe dökerek bu ders kapsamında topluma, çevreye ve insanlara fayda sağlayan, sorun çözen projeleri gruplar halinde yürütmektedir.
  • Öğrencilerimize tatil süreçlerinde gönüllü mesleki uygulama imkânı sağlanabilmektedir.

Programın ERASMUS+ Programı kapsamında bazı Avrupa üniversiteleri ile öğrenim hareketliliği kapsamında anlaşması mevcut olup, öğrencilerimiz ayrıca 2.sınıfı bitirdikleri yaz aylarında yine aynı program kapsamında staj hareketliliği imkânından da üniversitemiz tarafından belirlenen gerekli koşulları sağlamaları halinde yararlanabilmektedirler. (Daha fazla bilgi için: Uluslararası İlişkiler Ofisi (UİO) - Erasmus Duyuruları)

Sosyal Hizmetler Program Yeterlilikleri

Programdan mezun olarak ön lisans diplomasını alan öğrencilerimizin aşağıda belirtilen temel yeterlilikleri sağlayacak şekilde eğitilmeleri amaçlanmaktadır:

  • Sosyal hizmetler alanında edindiği temel düzeydeki bilgileri kullanır.
  • Sosyal hizmetler alanı ile ilgili temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanır.
  • Çocuk, engelli ve yaşlı gibi özel gereksinim grupları ile ilgili bilgi sahibidir.
  • Kendisine verilen görev ve sorumlulukları yerine getirir.
  • Ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel olarak değerlendirir.
  • Öğrenme gereksinimlerini belirler.
  • Yaşam boyu öğrenme bilincine sahiptir.
  • Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve becerileri kullanarak ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarır.
  • Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini ilgili kişi ve kurumlarla paylaşır.
  • Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
  • Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
  • Alanı ile ilgili olarak toplumsal, bilimsel, kültürel, hukuksal ve etik değerlere uygun hareket eder.
  • Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve bunlara katılır.
  • Dış görünüm, tavır, tutum ve davranışları ile topluma örnek olur.
  • Grupla iş birliği yapmak ve sorumluluk alır
  • Bilgi ve becerileri eleştirel bir biçimde değerlendirir.
  • Öğrenmenin dinamik bir süreç olduğunu kavradığını gösterir.
  • İhtiyaçlarına yönelik yeni bilgiler öğrenmek için açık olduğunu gösterir.
  • Alanı ile ilgili konuları, ilgili makamlara nominal ve / veya sözlü olarak aktarabilme yeteneğine sahiptir.
  • Alanıyla ilgili yabancı dil becerilerine sahip olur.
  • Bilgi ve iletişim teknolojilerini etkin bir biçimde kullanır.
  • Kurum kültürüne ve toplumun değerlerine uygun davranır.
  • Temel hak ve özgürlükler, iş dünyası ve sosyal güvenlik konularında yeterli bilgiye ve bilinç sahibidir.
  • Değişime ve yeniliğe açıktır.


Ölçme ve Değerlendirme

Öğrencilerin ders başarısının değerlendirilmesi Akdeniz Üniversitesi’nin Akdeniz Üniversitesi Ön Lisans–Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve Akdeniz Üniversitesi Ders İşlemleri, Sınav ve Başarı Değerlendirme Yönergesi uyarınca yapılmaktadır. Bu kapsamda klasik yazılı, test, uygulama, seminer, ödev vb. sınav ve ölçme değerlendirme yöntemlerinden yararlanılmaktadır.

Sosyal Hizmetler Programı Mezunlarının İstihdamı

Sosyal hizmetler programından mezun kişiler sosyal hizmet alanlarında hizmetler sunan kamu, özel veya sivil toplum örgütlerinde çalışma fırsatı elde ederler. Bu doğrultuda belediyelere bağlı çeşitli kuruluşlarda (kreşler, gündüz bakımevleri, yaşlı evleri, engellilere yönelik kuruluşlar vb.)  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na Bağlı Kurum ve Kuruluşlarda (Çocuk evleri, çocuk siteleri, sosyal hizmet merkezleri, huzurevleri, kreşler, çocuk danışma merkezleri vb.), özel huzurevlerinde, özel bakım merkezlerinde, kreş ve gündüz bakımevlerinde, özel hastanelerde çalışabilmektedir.

İş-Kur il müdürlüklerinde (Meslek Kodu: 3412.05; Meslek Adı: Sosyal Hizmetler Yardımcı Elemanı; Meslek Ana Grubu: Teknisyenler, Teknikerler ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları) gurubunda yer alan ilanlara ilişkin işlerde çalışabilirler.

Kamuda atamalar KPSS ön lisans grubu içerisinde yapılmaktadır: Mezunlarımız Devlet Personel Başkanlığı 3384 kodlu Sosyal Hizmetler Ön Lisans Programından mezun olmak ve 3001 kodu ile (Varsa özel şartlara dikkat ederek) personel alımı yapan tüm kamu kurum ve kuruluşlarında kadrolu olarak çalışabilir.

İleri Düzey Öğrenim İmkânları

Mezun olan öğrencilerimiz Dikey geçiş sınavı (DGS) ile:

  • Sosyal Hizmet (6318 – mezuniyet kodu) ve
  • Sosyoloji (3319 – mezuniyet kodu) lisans eğitimlerine devam edebilir. Daha sonra yüksek lisans ve doktora eğitimleri alabilir.


DGS ile sosyal hizmet lisans veya sosyoloji lisans programlarına geçiş yapan öğrenciler programımızdan aldıkları ders ile kaydolacakları lisans programında alacakları dersler karşılaştırılarak daha önce aldığı, ders içeriği, kredisi ve AKTS’si tutan derslerden muaf tutularak genellikle 2. veya 3. Sınıfa kaydolarak eğitimlerine devam edebilmektedirler.

Eklenme tarihi :25.04.2022 21:50:29
Son güncelleme : 6.09.2024 15:55:26